Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvoje apsigyvenęs turkas „influenceris“ Ibra – apie čia aplankiusią sėkmę ir didžiausią iššūkį

Keisti gyvenimo vietą visuomet sudėtinga, todėl į Lietuvą atvykusiems užsieniečiams svarbu ne tik apsiprasti su klimatu, bet ir rasti naujų draugų. Iš Turkijos atvykęs nuomonės formuotojas Ibra tvirtina gerokai pasimetęs, kuomet atvyko į mūsų šalį, tačiau niekada neabejojęs, kad čia ras gerų žmonių. Dabar jo meile Lietuvos gamtai įkvėptą tinklaraštį „Curly and Lithuania“ seka per 50 tūkst. žmonių dauguma jų – lietuviai.
Ibra
Ibra
Temos: 2 Lietuva Imigracija

„Atrodytų, kad esu dar jaunas, bet per savo gyvenimą, ilgiau ar trumpiau, spėjau pagyventi 40 šalių. Ieškodamas geriausios vietos nusėsti, atradau Lietuvą – man tai geriausia šalis dirbti, kurti projektus, naują gyvenimą. Man patinka, kad Lietuva labai žalia, gyventojų tankis, jei kalbėtume oficialia kalba, nėra didelis, bet jei tarp mūsų, tai tiesiog reiškia mažiau chaoso“, – šypsosi pašnekovas.

Keisdamas gyvenimo vietas, Ibra teigia įveikęs nemažai kliūčių. Tarp didžiausių jis vardija kalbos barjerą, kultūrinius skirtumus, kuriuos jam pavyko įveikti atradus draugų lietuvių.

Užsieniečiai Lietuvoje
Užsieniečiai Lietuvoje

Ibra nemažai pasakoja apie Lietuvą tinklaraštyje, tačiau prisipažįsta, kad artimiausias pažintis jam pavyko užmegzti būtent randant draugų, su kuriais jungia bendri pomėgiai.

Paslaptį, kaip užsieniečiui pavyko rasti draugų Lietuvoje, atskleidžia Ibrai socializuotis pagelbėjusios programėlės bendraįkūrėja Jūratė Plungytė, rašoma pranešime spaudai.

Jūratė Plungytė
Jūratė Plungytė

Atrado programėlę

„Ypač atvykėliai linkę ieškoti pažinčių mūsų šalyje būtent telefono pagalba. Tačiau ką daryti, jei nesinori naudotis romantinių pažinčių programėlėmis, ar stebėti vietos gyvenimą taip, lyg būtum svetimu svečiu prie stalo? Taip ir kilo idėja sukurti „Joiner App“ – tai programėlė, kuri net didžiausiems intravertams padeda žengti pirmąjį žingsnį kuriant savo bendravimo ratą“, – įsitikinusi J.Plungytė.

Pasak jos, naujo pažinčių rato kūrimas, ypač naujoje erdvėje, pernelyg svarbus procesas, kad jį būtų galima palikti savieigai.

„Tikėtis, kad rasite draugų darbovietėje, ar mokslo įstaigoje puiku, tačiau kodėl to nepadarius patiems, kai galima susikurti visą kompaniją, kuri, kaip ir jūs, mėgsta tapybą, bėgioti rytais ar anime filmus? Sociumas žmogui yra neįtikėtinai svarbus dalykas, nepaprastai džiaugiamės sulaukę atsiliepimų iš atvykėlių, kurie sako, kad padėjome jiems integruotis ir rasti bendraminčių. Ir nesvarbu, ar tie ryšiai bus tik trumpam pabėgiojimui rytais, ar liks visam gyvenimui, kiekvienas žmogus nusipelno turėti draugų“, – kalba J.Plungytė.

Užsieniečiai Lietuvoje
Užsieniečiai Lietuvoje

Nemaži skaičiai ir simpatija Lietuvai

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje gyvena virš 145 tūkst. užsieniečių. Vis dažniau mūsų šalį renkasi užsieniečiai iš tolimesnių šalių – Indijos, JAV, Turkijos.

Pasak Ibros, taip yra dėl to, kad lietuviai žavi savo tikrumu, o mūsų šalis traukia ne tik gamta, bet ir augimo perspektyvomis.

„Neslėpsiu, jūsų orai tikrai būna šlykštūs, ypač rudeniop. Bet negalėčiau to pasakyti apie šalies žmones. Taip, iš pradžių jie sunkiai pradeda kontaktuoti, bet susipažinus kiek artimiau, galima nesunkiai pastebėti, kad lietuviai labai šilti, paslaugūs ir draugiški“, – džiaugiasi užsienietis.

Pašnekovas pastebi ir kitą Lietuvos gyventojų bruožą – jie yra tikri ir nuoširdūs.

„Tas yra tikrai nuostabu. Lietuviai kai pyksta, tai pyksta, kai džiaugiasi, tai džiaugiasi, Jie neslepia emocijų, nebando atrodyti kitokiais nei yra“, – mūsų šalies žmonėmis džiaugiasi jis.

Ibra pasakoja siekiantis nebūti atsiskyrėliu, atvykęs į Lietuvą jis siekia integruotis. Tačiau tai ne visada pavyksta sklandžiai, prireikia geroko užsispyrimo.

„Šalia namų esančiame prekybos centre vis sveikinausi su pardavėja lietuviškai, bet ši atgal tik pakeldavo antakį. Bet po kokio penkto karto, į mano „labas“ jau pradėjo šypsotis, net pagyrė mano lietuvių kalbos žinias“, – įsimintinomis akimirkomis mūsų šalyje dalijasi atvykėlis.

Pasak jo, didžiausi iššūkiai užsieniečiams Lietuvoje kyla bandant atrasti savo bendravimo ratą.

„Tai labai skirtingi dalykai, priklauso, ko tu ieškai. Ar artimesnio bendravimo, geriausio draugo, ar bendraminčių. Tačiau didžiausia problema viena visiems tikslams – labai sudėtinga rasti progą, būdą kurti ryšius. Kai esi svetimšalis, viskas prasideda nuo pasisveikinimo parduotuvėje, o kas toliau? Kaip rasti žmonių, su kuriais tau tikrai pakeliui? Kaip atrasti bendrų pomėgių grupes, būrelius, meistriškumo pamokas? Kai nori ne tik būti svetimšaliu, bet pažinti šalies kultūrą, integruotis, tam reikia įrankių. Labai džiaugiuosi, kad yra programėlių, padedančių tą padaryti“, – šypsosi pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius