Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl pajutus pečių sąnarių skausmą nereikėtų delsti?

Apie kokias bėdas pasakoja užsitęsęs peties sąnario skausmas, kokius negalavimus ir uždegimus jis slepia? Kodėl pernelyg ilgai užsilaukti ir gyventi su skausmu nereikėtų pasakoja VU docentas dr. Sigitas Ryliškis, dirbantis Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje.

Kai kada pasiryžti peties sąnario operacijai pacientui neleidžia ne tik baimės bet ir kiti veiksniai: vyresnis žmogaus amžius ar turimos ligos.

Tačiau pernelyg ilgai delsti ir gyventi su skausmu, anot S.Ryliškio nereikėtų, nes ligai progresuojant didėja organizmo pakitimai, o kai jau kaulo nebelieka, nelabai kuo ir chirurgai pagelbėti gali.

K.K.Šaltmerės nuotr./Doc.S.Ryliškis ir K.K.Šaltmerė
K.K.Šaltmerės nuotr./Doc.S.Ryliškis ir K.K.Šaltmerė

Pajutus peties skausmą, VU docentas dr. S.Ryliškis sako, jog vertėtų tyrimus pradėti nuo rentgenogramos, tai leis pamatyti kaulų patologijas, jei tokių yra, taip pat vertėtų atlikti ultragarso arba magnetinio rezonanso tomografiją.

Nerimaujančius pašnekovas ramina, kad ne visuomet pacientams, suskaudus petį, prireikia operacijos, kai kada tai būna neurologinės patologijos ar kitos ligos.

„Peties sąnario operacijos dažniausiai atliekamos dėl generacinių susirgimų, traumų ar onkologinių susirgimų, taip pat dėl tokios ligos kaip artrozė, kur pažeidžiami visi paviršiai ir po jais esantys kaulai.

Pacientui skauda, sudėtinga pakelti ranką, sutrinka sąnario funkcija“, – detalizuoja RVUL Dienos chirurgijos, artroskopinės chirurgijos ir sporto medicinos skyriaus vedėjas doc. dr. Si.Ryliškis.

VIDEO: Ko lietuviai nežino apie pečių sąnarių problemas

Operacinėse moderniausias priemones pasitelkiantys chirurgai endoprotezavimą Lietuvoje atlieka nuo 1990 metų.

Į labiausiai pacientams rūpimą klausimą, ar neskaudės operacijos metu ir po jos, S.Ryliškis atsako, kad pečių sąnarių operacijos dažniausiai atliekamos kombinuotoje nejautroje, t.y., nuskausminus ranką, o pacientą užmigdžius.

Taigi nubudę pacientai po operacijos jokio skausmo nejaučia.

Apie prevencijas ir rizikas daugiau šių operacijų metų kviečiame skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius