Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

R. Sunakas Berlyne su O. Scholzu aptars Europos saugumo klausimus

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) trečiadienį su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) aptars gynybos ir saugumo klausimus.
Kay Nietfeld / dpa/picture-alliance
Kay Nietfeld / dpa/picture-alliance

R. Sunakui tai pirmoji kelionė į Berlyną nuo tada, kai prieš pusantrų metų jis tapo ministru pirmininku.

Tikimasi, kad diskusijose daugiausia dėmesio bus skiriama Ukrainai, išlaidų gynybai lygiui ir Vokietijos siekiui sustiprinti NATO sąjungininkių Europoje oro gynybą, Rusijai nepaliaujamai leidžiant dronus ir raketas į Ukrainos teritoriją.

„Šiuo pavojingu pasauliui momentu JK ir Vokietija stovi greta, kad išlaikytų saugumą ir gerovę namuose ir visame mūsų žemyne“, – kalbėjo R. Sunakas, užsimindamas apie naują skyrių šalių santykiuose.

R. Sunako vizitas į Berlyną vyksta antrąją jo trumpos kelionės po Europą dieną. Antradienį jis lankėsi Varšuvoje, kur pažadėjo, kad Jungtinė Karalystė palaipsniui didins savo išlaidas gynybai iki 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) 2030 metais.

Pasak jo, Vakarai susiduria su pavojingiausiu laikotarpiu nuo Šaltojo karo pabaigos, Rusijai jau daugiau nei dvejus metus puolant Ukrainą, taip pat kylant eskalacijos grėsmei Artimuosiuose Rytuose.

Bendradarbiavimas

NATO šalys susiduria su spaudimu didinti gynybos išlaidas šių pasaulinių grėsmių akivaizdoje.

Pastaruoju metu daugiau NATO narių iš Europos, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, padidino savo išlaidas gynybai, kad pasiektų Aljanso nustatytą bent 2 proc. BVP tikslą.

Tačiau Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) neseniai įspėjo, kad reikia nuveikti daugiau, o Briuselis iki birželį įvyksiančio Europos Sąjungos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo turėtų pateikti daugiau pasiūlymų dėl gynybos finansavimo.

ES yra pateikusi 1,5 mlrd. eurų strategiją, kuria siekiama padidinti gynybos produktų ir technologijų gamybą, tačiau pareigūnai teigia, kad to toli gražu nepakanka.

„Vokietija ir JK yra dvi daugiausiai gynybai išleidžiančios [šalys] Europoje ir dvi šalys, kurios yra priešakyje teikiant paramą Ukrainai“, – antradienį Lenkijoje sakė R. Sunakas.

„Esu įsitikinęs, kad tai tęsis ir toliau, o mes iš tikrųjų stipriname bendradarbiavimą su vokiečiais gynybos ir saugumo srityje“, – pridūrė jis.

R. Sunakas ir O. Scholzas turi paskelbti apie planus bendromis pastangomis kurti nuotoliniu būdu valdomas haubicų artilerijos sistemas, kurios bus montuojamos į šarvuočius „Boxer“.

Jie taip pat tikriausiai aptars Vokietijos bendrą oro gynybos projektą – vadinamąją Europos dangaus skydo iniciatyvą.

Berlynas paragino sąjungininkus kartu pirkti oro gynybos sistemas, o 2020 metų pradžioje iš ES pasitraukusi JK yra viena iš maždaug 20 šalių, prisijungusių prie šio projekto.

Įgyvendinant projektą būtų bendrai perkamos trumpojo, vidutinio ir ilgojo nuotolio sistemos, įskaitant Vokietijoje pagamintą „Iris-T“, amerikiečių sistemą „Patriot“ ir JAV bei Izraelio „Arrow 3“.

Prancūzija iki šiol atsisakė pasirašyti paktą, jos pareigūnams pasisakant už oro gynybos sistemą, kurioje būtų naudojama tik Europoje gaminama įranga.

13 val. 45 min. vietos (14 val. 45 min. Lietuvos) laiku R. Sunakas ir O. Scholzas dalyvaus spaudos konferencijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius