TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Anglijoje ir Velse vyksta svarbūs vietos valdžios rinkimai

Milijonai rinkėjų Anglijoje ir Velse ketvirtadienį balsuoja įvairiuose vietos rinkimuose, kurių rezultatai turėtų nemažai atskleisti prieš Jungtinės Karalystės visuotinius rinkimus, per kuriuos, kaip sufleruoja visi rodikliai, po 14 metų iš valdžios bus išstumta Konservatorių partija.
Suzanne Plunkett / REUTERS
Suzanne Plunkett / REUTERS

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) tikisi sėkmės apraiškų jo partijai, ypač keliose svarbiose merų varžybose, kad būtų nuslopintos kalbos, jog prieš pagrindinius visos Britanijos rinkimus, kurie gali įvykti jau netrukus, toriai vėl pakeis lyderį.

Kita vertus, pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) viliasi, kad ketvirtadienio vietos rinkimai patvirtins tai, ką jau dvejus metus rodo viešosios nuomonės apklausos – kad leiboristai pirmą kartą nuo 2010-ųjų grįš į valdžią.

„Šių vietos rinkimų kontekstas nacionaliniu mastu yra labai palankus leiboristams ir labai nepalankus konservatoriams“, – sakė Mančesterio universiteto politikos profesorius Robas Fordas.

Kaip dažnai būna JK vietos rinkimuose, prieš balsavimą daug dėmesio skiriama lūkesčių nusistatymui, todėl geresni nei tikėtasi rezultatai gali būti vertinami kaip sėkmė.

Tai neabejotinai pasakytina apie konservatorius, kurie, kaip prognozuojama, praras maždaug pusę iš tūkstančio mandatų, dėl kurių varžosi.

Ketvirtadienį vykstantys rinkimai svarbūs patys savaime – rinkėjai sprendžia, kas ateinančiais metais rūpinsis daugeliu kasdienio gyvenimo aspektų, pavyzdžiui, šiukšlių surinkimu, kelių būkle ir vietos nusikalstamumo prevencijos priemonėmis.

Tačiau artėjant visuotiniams rinkimams jie bus vertinami per nacionalinę prizmę.

Štai penki dalykai, kuriuos verta žinoti:

Apie rinkimus

Rinkėjai Anglijoje ir Velse eina prie balsadėžių vietos valdžios, merų ir policijos reikalų komisarų rinkimuose.

Šis balsavimas yra paskutinis visuomenės nuomonės patikrinimas prieš visuotinius rinkimus, kurie turi įvykti iki 2025-ųjų sausio. R. Sunakas, turintis įgaliojimus nuspręsti dėl datos, nurodė, kad jie įvyks 2024-ųjų antroje pusėje.

Be merų rinkimų, įskaitant Londono, kur, kaip tikimasi, Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas) laimės trečiąją kadenciją, vyks daugiau nei 100 vietos tarybų ir beveik 40 vietos už policijos reikalus ir už kovą su nusikalstamumu atsakingų komisarų rinkimų.

Taip pat vyks specialūs parlamentiniai rinkimai Blekpulo pietinėje apygardoje – ilgametėje leiboristų būstinėje, kuri per 2019-ųjų rinkimus atiteko konservatoriams, tuometiniam premjerui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) iškovojus didelę pergalę.

Rezultatai bus paskelbti artimiausiomis dienomis.

Rinkimai nevyksta Škotijoje ir Šiaurės Airijoje – kitose Jungtinę Karalystę sudarančiose teritorijose.

R. Sunako likimas

R. Sunakas susiduria su grėsme prarasti aukščiausiąjį postą.

2022-ųjų spalį jis pakeitė vos 45 dienas prie vairo išstovėjusią Liz Truss (Liz Tras), pasitraukusią po to, kai jos parengtas jokiomis lėšomis nepadengto mokesčių mažinimo planas sukėlė sumaištį finansų rinkose ir sukrėtė ekonomiką.

Iš R. Sunako, tuomet įspėjusio apie ekonominius L. Truss plano padarinius, buvo tikimasi situacijos suvaldymo ir stabilumo. Visgi, kaip rodo visuomenės nuomonės apklausos, jis nepagerino konservatorių reitingų, kuriuos dar prieš L. Truss valdymą smukdė su B. Johnsonu susiję skandalai.

Toriams atsidūrus itin keblioje padėtyje, kai jiems prognozuojamas vienas didžiausių visų laikų rinkiminių pralaimėjimų, vis dažniau spėliojama, kad jei vietos rinkimai partijai susiklostys itin prastai, R. Sunakui gali tekti kovoti dėl savo posto.

Lemiamu veiksniu jo išlikimui gali tapti mero rinkimai Vakarų Midlandse ir Anglijos šiaurės rytuose esančiame Tiso slėnio regione. Jei šių regionų vadovai konservatoriai Andy Streetas (Endis Stritas) ir Benas Houchenas (Benas Hučenas) išsilaikys, R. Sunakas gali šiek tiek lengviau atsikvėpti. Jei abu pralaimės, jis gali susidurti su torių įstatymų leidėjų opozicija.

Leiboristai valdžioje

Vertinant istoriškai, leiboristų laukia didelis iššūkis, jei jiems teks formuoti kitą vyriausybę.

Partijos rezultatai 2019 metais buvo prasčiausi nuo 1935-ųjų. K. Starmeris bando sugrąžinti ją į JK politikos viršūnę po penkerius metus trukusio kairiųjų veterano Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino) vadovavimo.

Sprendžiant iš viešosios nuomonės apklausų, K. Starmerio lyderystė akivaizdžiai pasiteisina. Tačiau galima teigti, kad nėra tokio entuziazmo kaip prieš 1997 metų visuotinius rinkimus, kuriuose leiboristai valdžią užsitikrino su Tony Blairu (Toniu Bleru) priešakyje.

Iš dalies tai gali būti susiję su sudėtingesnėmis ekonominėmis aplinkybėmis, tačiau verta paminėti ir tai, kad K. Starmeris, anksčiau dirbęs teisininku žmogaus teisių klausimais, nėra toks charizmatiškas kaip jo pirmtakas. Nepaisant to, jis tikisi, kad leiboristai pasieks didelių pergalių tose teritorijose, kurias prarado vadovaujant J. Corbynui – Anglijos šiaurėje ir Midlandse.

Nerimą Leiboristų partijai kelia ir tai, kiek tradicinių jos rėmėjų musulmonų bendruomenių narių gali susilaikyti nuo balsavimo protestuodami prieš partijos poziciją dėl karo Gazos Ruože. Izraelio kariuomenė ten kaunasi su islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojais po šių spalio 7-ąją surengto kruvino išpuolio prieš žydų valstybės pietines bendruomenes.

Taktinis balsavimas

Vienas iš veiksnių, prisidėjusių prie triuškinamos T. Blairo pergalės 1997-aisiais, buvo vadinamasis taktinis balsavimas. Pagal šią schemą kai kurie rinkėjai vietoj savo pageidaujamos partijos paremia tą, kurios atstovai, jų manymu, turi geriausius šansus nugalėti torių kandidatą.

Pastaraisiais metais taktinis balsavimas vėl tapo aktualus ir gali nulemti JK visuotinių rinkimų eigą. Britanijos atveju, dažniausiai leiboristams palankūs rinkėjai tam tikrose šalies dalyse, pavyzdžiui, pietvakarių Anglijoje, remia daug mažesnius liberaldemokratus, o liberaldemokratų rėmėjai skiria balsus leiboristams Midlandse ir Šiaurės Anglijoje.

Torių įstatymų leidėjams visoje Jungtinėje Karalystėje, net ir numanomose saugiose vietose, bus daug įtampos, jei rinkėjai mąstys taktiškiau.

„Reformuokime JK“ partijos spaudimas

Konservatoriai susiduria ne tik su iššūkiu iš kairės. Partija „Reformuokime JK“ (Reform UK) bando juos spausti iš dešiniosios politinės struktūros pusės.

Nors ji kandidatuoja tik keliose vietose, konservatoriai nerimauja, kad dėl paramos šiai partijai leiboristai sustiprins savo pozicijas.

„Reformuokime JK“, kuri teigia esanti griežtesnė tokiais klausimais kaip imigracija ir „Brexitas“, pareiškė, kad nesitrauks ir nepalengvins dabartiniams konservatorių įstatymų leidėjams dalyvavimo visuotiniuose rinkimuose, kaip tai 2019 metais padarė jos ankstesnė atmaina – „Brexit“ partija. Ypač įdomūs šiuo klausimu bus specialieji rinkimai Blekpulo pietinėje apygardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius