Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Svarbi žinia moterims: nuo šio amžiaus širdies ir kraujagyslių sveikata suprastėja labai greitai

Su širdies ir kraujagyslių sveikatos problemomis susidurti galima bet kokiame amžiuje. Visgi naujausi tyrimai rodo, kad šio tipo ligų rizika itin sparčiai išauga moterims po menopauzės, rašo Health.com.
Menopauzė
Menopauzė / Shutterstock nuotr.

Remiantis nauju tyrimu, tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, tokiomis kaip infarktas ar insultas, moterims smarkiai išauga po menopauzės.

Taip gali būti dėl to, kad po menopauzės sumažėja estrogenų gamyba, o manoma, kad estrogenas įvairiais būdais apsaugo širdį.

„Šis tyrimas yra vienas iš pirmųjų, parodančių, kad po menopauzės moterims labai padidėja rizika susirgti širdies ligomis ir kad moterims rizika susirgti širdies ligomis beveik atitinka vyrų riziką“, – teigė „Harbor-UCLA“ medicinos centro vidaus ligų gydytoja Ella Ishaaya, vadovavusi minimam tyrimui.

Ekspertai pabrėžia būtinybę atpažinti ir suprasti ankstyvus moterų širdies ir kraujagyslių problemų požymius. Širdies ligos tradiciškai laikomos vyrų sveikatos problema, todėl yra vis dar nepakankamai gydomos moterims. Nepaisant to, Jungtinėse Valstijose tai yra pagrindinė abiejų lyčių mirties priežastis.

Kaip menopauzė veikia širdies sveikatą

Jau žinoma, kad moterys po menopauzės susiduria su didesne širdies ligų rizika, nes turi mažesnį hormono estrogeno kiekį, kuris kontroliuoja „blogąjį“ cholesterolį ir atlieka kitas širdį saugančias funkcijas.

123RF.com nuotr./Moteriai sustreikavo širdis
123RF.com nuotr./Moteriai sustreikavo širdis

Kaip teigė vidaus ligų gydytoja E.Ishaaya, savo tyrimu ji su komanda norėjo labiau įsigilinti į širdies sveikatos pavojus, su kuriais susiduria ši konkreti moterų grupė.

Savo analizei mokslininkai naudojo duomenis apie 579 moteris po menopauzės, kurios vartojo statinus cholesterolio kiekiui kontroliuoti.

Moterims buvo atlikti du koronarinių arterijų kalcio testai (CAC), tarp jų padaryta bent vienerių metų pertrauka. CAC testo metu vertinama, kokia yra asmens rizika patirti infarktą. Kompiuterinės tomografijos pagalba apskaičiuojamas kalcio indeksas širdies arterijose. Kuo didesnis skaičius, tuo rizika yra didesnė.

Norėdami palyginti moterų po menopauzės širdies ligų riziką su rizika vyrams, tyrėjai taip pat ištyrė vyrus, kurių rasė, amžius, statinų vartojimas, kraujospūdis ir diabeto būklė buvo panaši į moterų.

Tada tyrėjai suskirstė dalyvius į tris grupes pagal pirmojo CAC tyrimo rezultatus: nuo 1 iki 99, nuo 100 iki 399 ir 400+

Komanda nustatė, kad daugelio dalyvių antrojo CAC tyrimo balai buvo aukštesni nei pirmojo. Moterų, kurios iš pradžių priklausė pirmajai grupei (nuo 1 iki 99), indeksas padidėjo vidutiniškai 8 balais. Tuo tarpu antrosios grupės moterų indeksas vidutiniškai padidėjo 31 balu.

Šie pokyčiai buvo maždaug dvigubai didesni nei tos pačios grupės vyrų.

123RF.com nuotr./Širdies liga
123RF.com nuotr./Širdies liga

Vienas iš tyrimo trūkumų, pasak vidaus ligų gydytojos E.Ishaayos, buvo tai, kad mokslininkai analizavo tik statinus vartojančių moterų duomenis. Anot jos, kadangi daugelio dalyvių CAC lygis pakilo nepaisant vaistų vartojimo, tai rodo, kad rizika moterims, kurios nevartoja statinų, gali būti dar didesnė.

Kaip apsaugoti širdies sveikatą

Pasak gydytojos kardiologės Megan Kamath, moterys savo širdį turėtų pradėti saugoti dar prieš prasidedant menopauzei.

„Moterys turi rūpintis savo širdies ir kraujagyslių sveikata, o tai prasideda anksti nuo dietos, mankštos ir sveikų širdžiai gyvenimo būdo pokyčių“, – teigė ekspertė.

Tokie pokyčiai apima metimą rūkyti ir streso valdymą taikant tokius metodus kaip joga ir meditacija, tvirtino gydytoja kardiologė Petra Zubin Maslov.

123RF.com nuotr./Moteris (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Moteris (asociatyvi nuotr.)

Taip pat svarbu reguliariai konsultuotis su gydytoju dėl cholesterolio, kraujospūdžio ir bendros širdies ligų rizikos.

Kaip pabrėžė P.Zubin Maslov, jei pradedate pastebėti širdies ligos požymius, tokius kaip sunkumas krūtinėje, rėmuo, lėtinis nuovargis arba kaklo, žandikaulio ar nugaros skausmas, skubėkite pasikonsultuoti su medicinos specialistu. Nelaikykite šių simptomų tiesiog įprastais senėjimo požymiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius